MANIFEST ESPLAIS JOVENT


Els tres esplais germans Jovent vos volem presentar el nostre projecte reivindicatiu “Els 3 esplais”. Com a entitats educatives en el lleure infantil i juvenil tenim algunes mancances i és per aquest motiu que demanam a la població i a l’administració pública, principalment, suport i reconeixement per les nostres activitats i les de tots els esplais. 


QUI SOM?

 

Les nostres arrels es remunten a l’any 1979, quan destinen com a vicari al nostre fundador Bartomeu Suau Serra. Arriba a un barri en un moment social complicat, a una zona de l’extraradi de ciutat i que es veu afectada per temes vandalisme i consum de substancies que converteixen la zona en un gueto. Després de la seva experiència i estudi sobre zones i/o barris que presentaven aquestes realitats a altres comunitats, va iniciar el projecte al barri de Sa Indioteria que es coneix com “Club d’Esplai Jovent”. La realitat social que destacava al context del barri el va ajudar a afermar el seu compromís amb les capes socials més desfavorides, i va ser decisiu per a la posada en marxa d'iniciatives que en breu canviarien la fisonomia social de Sa Indioteria.

 

Però tot i ser un projecte prou consolidat, B. Suau va anar generant altres iniciatives de caràcter social que van continuar transformant el barri en una comunitat cohesionada i amb una important xarxa social. Entre aquestes iniciatives destaquen: el grup d'acció social de la parròquia (1982), la Cooperativa Jovent (1984), el Centre per a Persones Majors (1986), el Centri d’Acció Social (1995), la Granja Escola Jovent (1984 i 1998), la Plataforma d'Entitats de sa Indioteria (1998), la Associació Jovent Segle XXI (1998) i Sa Midoneria. Casal de Barri Jovent (2012).

 

Però la idea de crear l’esplai al barri, perseguint l’ideal de canvi social, de millora del món a través de l’educació en valors universals des de la infància i la joventut, va esdevenir el motor per donar pas a altres projectes semblants com són el Club d’Esplai Utopia Jovent (2004) al Pont d’Inca – Marratxí, i el Club d’Esplai Fent Camí Jovent (2015) al barri del Viver, Palma.

 

Per dur a terme els projectes sempre s’ha envoltat de joves, els quals hem crescut en aquests entorns de protecció i ens hem format, no només com a monitors/es i director/es de lleure, sinó en la filosofia de l’entitat (principis i finalitat de la mateixa), en la importància de l’associacionisme i en la participació comunitària, així com el treball en xarxa.

 

Així, a dia d’avui comptem amb tres entitats actuem com agents socials transformadors de les nostres barriades i de la nostra ciutat/poble, protegint a la població més vulnerable i facilitant un procés d’integració social. Però no podem oblidar les nostres conviccions per pensar que sí es possible aconseguir un món nou, i fer-ho a través d’estimar als altres i que, tot i ser una tasca totalment altruista, rebem la felicitat que ens produeix la pròpia entrega al voluntariat.

 

QUÈ VOLEM?

 

En el moment en que vivim en l’actualitat, tots els nostres esforços no són suficients, doncs, encara que partim d’un projecte socioeducatiu ben estructurat, els recursos dels que disposem no són suficients, doncs ens trobem que actuem i col·laboram ma a ma amb serveis de l’administració pública i encara manquen recursos.

 

Així, doncs, ens plantegem donar una passa endavant amb dos objectius molt concrets:

 

    ▪ Visibilitzar la situació dels esplais Jovent davant l’administració pública i la ciutadania.

    ▪ Conscienciar de les activitats i accions que duen a terme els esplais Jovent per així entendre les necessitats que tenim com a entitats.

 

QUÈ FEIM?

 

L’Esplai té com a objectiu principal la dedicació per a l’educació en el lleure de la infància i la joventut com a mitjà d’integració i socialització de la vida comunitària. El creixement individual de la persona transcorre per un procés de descobriment i construcció del seu propi projecte de futur treballant el desenvolupament de tot el seu potencial i, especialment, la superació de les barreres derivades de cada situació (vulnerabilitat social, necessitats educatives especials, diversitat funcional, entre altres).

 

A totes les accions que executem es treballa la importància dels valors i l'educació per facilitar la vinculació dels joves i els infants al seu barri o ciutat, afavorint una ciutadania global, activa i responsable. Treballem des d’una doble dimensió; individual i relacional, particular i comunitària, que es conjuga en el mateix temps i espai.

 

Vista la quantitat d’infants amb la que comptem, l’Esplai compta amb una organització molt estudiada i adaptada als nostres principals usuaris: la infància i la joventut. Això ens permet dur a terme una tasca més acurada per a treballar amb els col·lectius i per a aconseguir els objectius que ens plantegem.

 

COM HO FEM?

 

El lleure, considerat educació no formal, esdevé de vital importància per la formació i la socialització de la persona, ja que condiciona i modela els hàbits, habilitats, actituds i els valors socials. Així, les activitats de lleure contribueixen de manera activa a que els infants i joves desenvolupin estratègies de comunicació, entenguin la importància de conèixer i respectar la realitat de l’altre, i sobretot prenguin consciència del valor de les relacions positives i respectuoses. El treball en tots aquests àmbits de la persona, els ajuden en el seu desenvolupament més social i alhora personal.

 

Els tres esplais Jovent no només són “Esplai” amb activitats educatives de temps lliure infantils i juvenils. Suposa a nivell d’incidència de l’entorn dinamització comunitària y animació sociocultural amb uns objectius molt clars sobre tot de de la intervenció socioeducativa i el suport als participants.

 

El nostre projecte educatiu s’estructura en tres seccions amb un joc pedagògic que li dona el fil conductor de totes les etapes:

Cada secció del té un valor pedagògic per si mateixa: es tracta d’un procés en el qual cada moment i cada edat configura el que més tard serà la persona. A més, a cada una de les seccions i etapes hi elements de simbologia per donar sentit al progrés i treball de cada infant/jove i grup.

 

Per tant la simbologia és un aspecte molt important a l’hora d’educar. Els símbols han de ser inicialment i posteriorment reforçats l’equip de voluntaris (per nosaltres educadors/es – monitors/es), ja que l’infant ha de fer un procés evolutiu d’interiorització i de donar valor al que signifiquen. L’única manera de fer aquest reforç és que el monitor visqui realment el símbol. L’ús que es fa de la simbologia és doble: identificar a un grup concret en referència als altres, i cohesionar a un grup més gros secció o club en general com a unitat.

 

Els principis educatius del club són els que marquen què és el club i quines són les línies estratègiques a seguir.

Descarga
Manifest.pdf
Documento Adobe Acrobat 305.5 KB

Compartenos en: