La història del club d'esplai Utopia, s'inicia un cop designen a Tomeu Suau rector de la parròquia del Pont d'Inca. Al cap d'un temps d'estar aquí en Tomeu veu que és necessari algun tipus de recurs per infants i joves, és necessari un club d'esplai.
 
A finals de l'any 2002 i inicis de 2003 en Tomeu parla amb un grup de monitors del Club d'esplai Jovent per tal que l'ajudin a iniciar el club d'esplai al Pont d'Inca. Durant aquest curs, contacta amb joves dels centres educatius de la zona, la majoria del darrer curs d'ESO i es fan diferents activitats (representació Jesucristo Superstar, pasqua 2003, representació musical Grease, festes d'estiu). Alguns d'aquest grup de joves seran els que posteriorment es convertiran en monitors i monitores del club.
 
A inicis del curs 2003-2004 va arribar en Patxi X. Olaran, un jove de Barcelona que durant molts anys va dirigir i coordinar esplais a Catalunya i va decidir acceptar el repte d'iniciar un esplai i posar-lo en funcionament. A octubre de 2003 es fa una primera reunió a la granja escola Jovent, i aquest cap de setmana es van assentar les bases del Club d'esplai Utopia. Durant aquest curs, els joves participaren de diferents activitats de la parròquia (decorar l'esglèsia per Nadal, la pista solidària, etc.) i altres activitats dirigides especialment a ells (alguna acampada, reunions per decidir aspectes del club, com els estatuts, el nom, es van fer les primeres convivències, etc.). A l'estiu del 2004 es van fer un total de 3 campaments, dos dirigits a infants d'entre 6 i 12 anys, en els quals el grup de joves feia d'ajudants de monitor i un altre campament a Rivert destinat als joves que havien participat durant l'any. Aquest darrer campament va conformar un grup de joves implicats i més unit amb el qual es va treballar el que era ser monitor, que era tota la simbologia i la pedagogia Jovent.
 
Els dies 1, 2 i 3 d'octubre de 2004 es va fer la primera assemblea de monitors a Binicanella per tal de prendre decisions i de formar per als futurs monitors.
 
El dissabte 9 d'octubre de 2004 el club d'esplai Utopia obria les seves portes iniciant la tasca que el dia d'avui coneixem. El mes de juny de 2005, acabava el primer curs d'esplai amb aproximadament uns 30 monitors i monitores i uns 200 infants. Actualment, comptem amb més de 50 monitors i monitores i més de 300 nins i nines.

Compartenos en: